Menu
Obec Vinica
Vinica

Deň ochrany prírody – 4.3.2022 – Természetvédelmi nap – 2022.3.4.

Természetvédelmi nap Ipolynyéken

 

„Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.” (Vincent Van Gogh)

2022.3.4-én a Via Carpatia által meghirdetett pályázatnak köszönhetően természetvédelmi napot tartottunk Ipolynyéken. Az esemény a „Határon átnyúló természeti örökségek fejlesztése” c. projekt keretén belül zajlott. Célja mindenekelőtt a környezetünk védelmének fontosságára való felhívás, illetve a két ország közötti szorosabb összefonódás, hiszen a projekt maga Ipolynyék és a magyarországi Herczeg Ferenc Alapítvány közös együttműködésén alapszik. Ennek keretén belül került megrendezésre a Természetvédelmi nap, ami bár szabadtéren kezdődött, de az időjárás sajnos közbeszólt, így végül a kultúrház tánctermében zajlott le.

A Természetvédelmi napot Michal Kušický, Ipolynyék alpolgármestere nyitotta meg, összefoglalva magát a projektet, majd a napi programokat.

     A délelőtt a helyi Balassi Bálint Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjainak és a Tállyáról érkező gyermekeknek szólt – Kiss Gábor Csaba és felesége, Andrea jóvoltából. A Vácról érkező házaspár egy igazán szépen összefoglalt, fontos és részletes előadást tartott a diákok számára, akik az elméleten túl a kreatív feladatoknak köszönhetően aktívan bele is kapcsolódtak úgy az előadásba, mint az interaktív játékokba. Gábor vetítéssel is színesítette mondandóját, sőt, egy mobilalkalmazásnak köszönhetően játékra is buzdította őket, így a gyermekek vizuálisan és játszva tudatosíthatták a természetvédelem és hulladékgyűjtés fontosságát, illetve a szelektálás szükségességét. Hiszem, hogy egy igazán emlékezetes és hasznos előadást hallhattak, a végén pedig ajándékokkal is gazdagodtak.

     A rövid ebédszünet és technikai átállást követően a szervezők helyi Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda legkisebbjeinek kedveskedtek programmal, mégpedig a Cairo együttes zenélt számukra. A hangulat igazán fergetegesre sikeredett, az óvodások ugyanis őszinte elragadtatással és olykor hatalmas örömsikítással fejezték ki jókedvüket, s természetesen a közös tánc és hangos éneklés sem maradt el.

            A nap eredménye a hálás tekintetek és pozitív visszajelzések tükrében elmondható, hogy egyértelműen pozitív volt. Az alapiskolások csupa hasznos információkkal gazdagodtak, miközben jól is szórakoztak, az óvodások pedig igazán felhőtlen perceket élhettek át az együttes jóvoltából. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki bármi módon segítette ennek az eseménynek a megvalósulását, hiszen a természetvédelem és hulladékgyűjtés olyan témák, amik mindenki számára elsődleges fontosságúak kell, hogy legyenek, s ha a fiatalok megtanulják ennek lényegét és szükségességét, akkor hisszük, hogy felnőtt korukban is eszerint élnek majd.

J.T.Á.

Örökség projekt plakát 2022

SzóróanyagHUSzóróanyagSK

Rendezvénybejelentő_HU (005).pdf (197.29 kB)

Rendezvénybejelentő_SK (005).pdf (199.12 kB)

 

Kalendár

Po Ut St Št Pia So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.

Aktuálne počasie

dnes, piatok 26. 4. 2024
slabý dážď 16 °C 3 °C
sobota 27. 4. slabý dážď 17/8 °C
nedeľa 28. 4. polojasno 21/8 °C
pondelok 29. 4. zamračené 22/11 °C

Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Foto 49